Meet our ambassador: Anouk Zondag

0 seconden geleden

Deze maand in Ambassador in Beeld: een interview met de 20-jarige Anouk Zondag. Deze jeugdige Brabantse geeft inmiddels alweer twee jaar groepslessen en doet dit met veel passie en plezier. 

Anouk, wat leuk dat je meewerkt aan dit interview. Vertel eens iets meer over jouw achtergrond. Welke studie volg je bijvoorbeeld?

Anouk: “Nadat ik mijn havodiploma heb gehaald, heb ik bewust gekozen voor een tussenjaar. In dit jaar ben ik erachter gekomen dat sport en voeding mijn echte passies zijn. Ik heb de opleiding HBO Voedingsdeskundige in deeltijdvorm gevolgd en dat bood mij de mogelijkheid om naast mijn studie ook te werken. Daar ben ik achteraf gezien ook enorm blij mee, omdat ik daardoor de kans heb gekregen om groepslessen te geven. Na het behalen van verschillende opleidingen en licenties voor diverse groepslessen, ben ik mijn kennis op gebied van fitness verder gaan uitbreiden. Zo volg ik nu een opleiding Fitnesstrainer A en B en volg ik een cursus over sport en voeding. De afgelopen jaren heb ik bij diverse sportscholen bijna dagelijks lessen mogen verzorgen en inmiddels werk ik met enorm veel plezier - bijna fulltime - bij Sport- en gezondheidscentrum De Vennen in Dongen en geef ik nog een aantal lessen per week bij Multifit Tilburg.”

Twintig jaar jong en dan al zo helder voor ogen hebben wat je passie is. Dat is bijzonder. Waarom ben je gaan lesgeven?

Anouk: “Omdat het mij superveel energie geeft om mensen te motiveren en ze te helpen bij het bereiken van hun doelen. En hoe bereik je dan gemakkelijk een grote doelgroep, die graag een uur lang met jou wil knallen op opzwepende muziek? Als je groepslessen gaat geven natuurlijk!”

Dat heb je slim bekeken Anouk! Welke lessen geef je allemaal?

Anouk glimlacht en vertelt: “Momenteel geef ik ClubJoy Fit&Shape, Xcore, Spinning, HIIT-trainingen en Boksfit. Binnenkort ga ik ook starten met lessen in het water, zoals aquarobics en aquabootcamp.”

Dat is al aardig divers! Waar moet een goede les volgens jou aan voldoen?

Anouk: “Een goede les wordt gegeven door een goed opgeleide, enthousiaste instructeur die van iedere les weer een feestje kan maken. Niks is vervelender dan een les volgen bij een instructeur die er zelf geen plezier in heeft en jou daardoor niet tot het uiterste kan laten gaan. Natuurlijk moet een instructeur ook kunnen corrigeren op een juiste techniek. Naast het enthousiasme en de passie van de instructeur is opzwepende muziek erg belangrijk voor een goede les.”

Hoe zie je het lesgeven in de toekomst voor je?

Anouk: “Alle ontwikkelingen zullen met de tijd meegaan. Ik denk dat groepslessen een belangrijke rol blijven spelen in de fitnesswereld. In een groep kun je elkaar motiveren en sta je er nooit alleen voor. Zeker ook de korte halfuurlessen zijn enorm in opkomst, omdat iedereen tegenwoordig het belang van een gezonde leefstijl inziet, maar dit moet wel in het volle schema van de gemiddelde hardwerkende Nederlander passen.”

Heb je een doel dat je graag wilt bereiken?

Anouk: “Nog meer mensen helpen naar een gezonde levensstijl en motiveren om dit ook vooral vast te houden. Van jong tot oud, alle doelgroepen vind ik weer zijn eigen charme hebben. En wie weet komt ooit mijn ultieme droom uit: dat ik een eigen sportclub mag openen. Misschien blijft dat laatste bij dromen, maar dromen, wensen en nieuwe uitdagingen moet je blijven hebben en in blijven geloven!”

Wow Anouk, mooi gesproken. Waar komt de passie voor groepsfitness vandaan denk je?

Anouk: “De passie voor het lesgeven heb ik eigenlijk altijd al gehad. Van jongs af aan heb ik altijd gezegd dat ik basisschool lerares wilde worden. Het lesgeven in groepsvorm is dus zeker teruggekomen in het werk dat ik nu doe. De dynamiek en energie van een groep geven mij elke keer weer enorm veel power! En zelfs die vroegere ‘droom’ om basisschool juffrouw te worden, komt binnenkort weer terug als ik zwemlessen mag gaan geven aan kinderen. 

Maar het werken in de sportwereld, en dan vooral als groepslesinstructeur, zit zeker ook in de familie hoor. Mijn moeder heeft namelijk ook altijd - dag in dag uit - verschillende lessen gegeven. En dat vond ik toen ik nog klein was altijd supergaaf!”

Heb je nog tips voor andere instructeurs?

Anouk: “Blijf je dromen volgen, blijf bij jezelf en zorg ervoor dat je alleen instructeur bent als je het net zo gaaf vindt om les te geven als ik. Alleen dan kan je je deelnemers opzwepen en motiveren tijdens jouw les.”

Dankjewel Anouk voor dit sprankelende interview!